Sunday, January 18, 2009

The Trustees Dining Room

Redan klockan fem parkerar vi bilen på 87:e gatan, nära Fifth Avenue. Magnus har fått en middag på The Trustees Dining Room i födelsedagspresent av mig och nu ska presenten inkasseras. The Trustees Dining Room är en restaurang i The Metropolitan Museum of Art som endast är tillgänglig för medlemmar. Inte ens vilka medlemmar som helst, utan bara de extra fina medlemmarna. Sådana är inte vi, men såsom ny, vanlig medlem har man rätt att boka bord en gång. 

Eftersom Magnus precis har återvänt från Sverige har jag bokat bord redan klockan 5.30. Vi har en halvtimme på oss innan middagen och passar på att ta en drink på väg till restaurangen. På 84:e gatan hittar vi en bar där vi förser oss med Hot Cider. Efter bara fem minuters promenad är vi redan genomkylda och behöver något värmande.

För att komma till restaurangen måste man passera delar av muséet och därefter ta hissen upp till fjärde våningen. Vi är först på plats och har av någon anledning fått ett av de mer attraktiva borden med utsikt över Central Park. Mörkret gör att utsikten inte blir så anslående, men ljuset från skyskraporna på västra sidan av Central Park gör sig desto bättre.

Efter en Apple Sour Martini tar vi en avsmakningsmeny på fyra rätter med tillhörande viner. Vi börjar med pilgrimsmusslor, därefter en underbar butternut squash ravioli, anka till varmrätt och en Vahlrona chocolat bread cake till efterrätt. Allt mycket gott och i behändiga europeiska portioner. Vi behöver inte känna oss proppmätta när middagen är över. 

På vägen ut passerar vi åter muséets stora salar och får
känna på hur det är att vara näst intill ensamma i de enorma rummen. Kvällen avslutar vi på klassiska Bemelmans Bar, Carlyle Hotels pianobar.  De tio kvarter vi har att gå till bilen från Bemelmans är isande kalla, men vi värms inifrån av att få befinna oss på Upper East Side en vanlig lördagkväll.

No comments: