Tuesday, January 27, 2009

Midterm Exam

Denna vecka är det Midterm Exam i High School. I Dobbs Ferry High School slutar inte höstterminen när jullovet börjar. Jullov kallas det i och för sig inte heller. Ett skolår är tio månader och midterm är exakt efter fem månader, vilket är snart. Men först ska Midterm Exam avklaras.

Varje dag denna vecka har Filippa och Rasmus prov och inget annat. Proven varar bara två timmar och därefter är de lediga. Så lediga som de kan vara, när nästa prov hägrar redan nästa dag. Ändå kan jag se finessen med desssa Midterm Exam. De svarar för cirka 10-20 procent av terminens slutbetyg. Siffran är exakt, men jag kan den inte. Proven avser allt barnen har lärt sig under hela terminen, vilket ger ett tillfälle att knyta ihop säcken. 

Filippa tycker att allt i det amerikanska skolsystemet är bättre än i det svenska. Man skulle därför kunna tro att det är svårt för svenska barn att hävda sig när de kommer hit, de som kommer från ett land utan varken speciellt mycket läxor eller betyg. Men så är det faktiskt inte. Både Filippa och Rasmus ligger precis på samma nivå som hemma, Filippa kanske till och med lite bättre. 

Varför Filippa tycker att skolan är bättre här än hemma, vet jag inte riktigt. Jag tror att det beror på att man här får direkt belöning, när man har gjort bra i från sig. Kanske också för att lärarna har höga förväntningar på sina elever. Hur höga förväntningar vågar vi ha i Sverige, utan att drabbas av andras misstro?

No comments: