Monday, January 5, 2009

Space Show

Eftersom vår vistelse här i USA har blivit tidsbestämd, har vi börjat schemalägga en del av vår tid. Söndagar har därmed blivit museumdag. 

Denna söndag besökte vi American Museum of Natural History (AMNH). Alla som har sett filmen Natt på Museet med Ben Stiller vet vilket museum det är. Stockholms Naturhistoriska Riksmuseet har samma ämnesområden. 

På AMNH finns en Space Show som vi besökte. Vi visste inte vad vi hade att vänta oss, det enda vi visste var att showen pågick i 30 minuter. Efter att ha passerat biljettkontrollen blev vi förpassade till ett trångt rum med cirka 10 stycken 24 tums TV-skärmar uppsatta på pelare. Vi blev uppmanade att sprida ut oss. "Is this it?" tänkte vi oinitierade. Ska vi stå här i 30 minuter och titta på små TV-skärmar? 

Efter att en man visat sig på TV-skärmarna och berättat om vad vi skulle få se, öppnade sig dörrarna till den riktiga biosalongen. Det visade sig vara en IMAX-teater med filmduken i taket, som en kupol. Vi slog oss ned, lamporna släcktes och showen kunde börja. En fantastisk stjärnhimmel visade sig och Robert Redfords röst ledsagade oss genom rymdens historia under temat kollisioner. 

Vi fick ser hur månen bildades, hur dinosarierna dog ut, vad forskare tror att de kan göra om en astroid närmar sig jorden och vad som kommer att hända med vår galax om några miljoner år samtidigt som våra stolar vibrerade vid alla kollisioner. Allt producerat så avancerat och professionellt som bara amerikanarna kan. Vi var hänförda.

No comments: