Saturday, January 3, 2009

Självbetjäning

Westchester Mall är en galleria av lite finare sort i White Plains. Gallerior är inte något jag är särskilt förtjust i, men just Westchester Mall är inte så dum.

Successivt försöker man införa självbetjäning på parkeringen i denna galleria. Självbetjäning och amerikanare tycks inte vara något som går riktigt ihop. Man försökte införa detta i den nyöppnade bensinmacken i Dobbs Ferry, men efter cirka en vecka var det "Full service" precis som på den andra macken. Men åter till Westchster Mall. Överallt står stora skyltar om hur betalningen ska gå till. "Glöm inte att ta med din lapp när du går och handlar. Betala i automaterna innan du går tillbaka till bilen".

För oss svenskar är det självklart. I Sverige är vi vana att ta hand om oss själva. Vi packar våra påsar i affärena, vi tankar våra bilar, ställer tillbaka kundvagnen och betalar i automater om så krävs. Här fungerar det annorlunda.

Vid varje automat i parkeringsgaraget i Westchester Mall står en vakt och visar bilförarna hur de ska stoppa in biljetten i automaten. Jag antar att parkeringsföretaget hade sett framför sig att de minskade personalkostnaderna skulle finansiera alla nya fina automater. Så blev det inte riktigt. Inte än i alla fall.

2 comments:

Anna said...

japp, så går det till. och inte nog med det. Häromdagen stod vi bakom en familj som inte på något sätt förstod vad parkeringsautomaten sa eftersom rösten har typ australiensisk brytning. Familjen var mycket upprörd.

Kina Paulsson said...

Det skulle vara intressant att höra hur en amerikan klarar sig första tiden i Sverige. Det måste vara en chockartad upplevelse.