Sunday, December 21, 2008

Latke Party

I dag söndag är det första dagen på den judiska högtiden Hanukkha. Våra judiska grannar firade detta genom att bjuda in vänner, grannar och bekanta på Latke Party. 

Latke är potatispannkakor stekta i olja. Under Hanukkha ska det mesta stekas i olja för att hedra den olja som räckte i åtta dagar. Till dessa potatispannkakor serverades brisket och apple sauce. Som efterrätt fick vi friterade munkar, vilket också hör till traditionen.

På denna tillställning samlades alla våra grannar som vi har stött på i andra sammanhang. Även barnen träffade kompisar från skolan. Vi fick dessutom chansen att lära känna nya människor i grannskapet och andra mera långväga.

Vår granne A berättade att han hade träffat Filippa på tåget från Manhattan när hon hade varit inne i stan i veckan med sin vän M. En annan granne kände igen Filippa från hissen på tågstationen samma dag. Den sociala kontrollen är vattentät i ett litet samhälle som detta. Alla känner alla och beröringspunkterna är oändliga. 

Oj vad jag kommer att sakna denna småstad ett stenkast från Manhattan.

2 comments:

Anonymous said...

God Jul och Gott Nytt År till hela famlijen Paulsson och Wieselgren! önskar Anders, Anna, Jon Och Adam från ett regnigt Helsingborg.

Vi följer med spänning denna blogg och lär oss om alla utmaningar som det är att vara svensk hemmafru i NY förorten!!

Kina Paulsson said...

Hej hela familjen Lindberg! God Jul till er också! Roligt att ni följer vårt liv här borta.

Kram