Tuesday, March 24, 2009

Gästblogg

Hej, det är mormor som får låna en sida idag av Kinas blog och försöka återge något av vad vi känner efter en vecka i detta fantastiska hus - med Hudsonfloden nedanför vårt sovrumsfönster - och med ibland upp till 5-6 orädda och säkert för tomtägarna mycket irriterande hjortar utanför köksfönstret. Den röda Cardinal-fågeln har också låtit sin näktergalsstämma ljuda över nejden.


För mig som aldrig varit i New York eller USA överhuvudtaget - om man inte räknar en mellanlandning på J F Kennedy för över 20 år sedan - är allt otroligt, oerhört, obeskrivligt men samtidigt måste jag hålla med Kina när hon säger att det känns helt naturligt och mysigt att träffas igen efter ganska många månader.


Visserligen tar det bara drygt en halvtimme in med tåget utefter  Hudsonfloden in till Grand Central Station. Men sedan! Manhattan - som jag såg framför mig som ett par tre stora breda gator med massor av skyskrapor men som man kunde spankulera på lugnt och fint. Titta i skyltfönster, gå in på en mysig restaurang, kanske ta en tur i en sight-seeingbuss. Men t.o.m när jag skriver dessa rader börjar stressen komma och pulsen öka. Vi gick på 42-a gatan upp till Bryant Park som Kina föreslagit och redan efter ett kvarter blev vi ”överfallna” av gul- och rödklädda individer som ville pracka på oss en bussresa - för ”bara” 39 dollar per person. Vi kunde knappt slita oss från dessa iglar för vi ville själva bestämma när och om och i så fall var vi skulle ta en buss runt staden.


Det hela slutade med att vi bestämde oss för att åka upp i Empire State Building och det ångrar vi inte. Med ”audio machines” i handen gick vi runt på observationsplattan och lyssnade till Tony när han på ett trevligt och inspirerande sätt berättade om den fantatistiska staden New York och vi tyckte vi inte kunde fått en bättre bild av staden om vi åkt runt i en buss.


På Kinas fråga vad vi ville göra nästa dag kom mitt svar direkt: Central Park - där skulle vi finna lugn och ro och slippa stressen från Manhattan. Så blev det också, bortsett från att energiknippet Olivia sprang runt  i lekparken och klättrade och gungade så mormor ibland fick hjärtat i halsgropen. När Kina och Filippa shoppat färdigt tog vi tunnelbanan ut till Battery Park,  där vi hade fin  utsikt mot Frihetsgudinnan från den trevliga restaurangen Battery Garden.


Idag ska vi ta tåg och tunnelbana till Soho och promenerar runt litet där och ikväll är det födelsedagsafton för Filippa som fyller 17 år imorgon.


Det har varit ett soligt och vackert väder, men rätt kallt hela veckan. Man anar att träd och blommor kommer att slå ut så snart den riktiga värmen kommer. 


Ja detta var några av de intryck Bengt och jag tar med oss hem till Albatera i morgon. Det kommer ta sin tid att bearbeta minnen och intryck från denna fantastiska vecka och vi är så tacksamma och lyckliga över att ha fått den här möjligheten. Tack Kina, Magnus (som varit i Stockholm hela veckan), Filippa, Rasmus och Olivia!

No comments: