Thursday, June 11, 2009

Academic awards

Här är det två veckor kvar till skolan slutar och dessa veckor kantas av allsköns aktiviteter, såväl för elever som föräldrar. I tisdags var det dags för årets Dobbs Ferry High School Academic Award. Denna tillställning har ingenting gemensamt med Senior Academy Award, jag skrev om i april, som är en förhållandevis oseriös prisutdelning seniors emellan. 

Dobbs Ferry High School Academic Award är ett seriöst evenemang där rektor och lärare delar ut diplom till elever som har utmärkt sig på olika sätt under året. Vanligtvis delas diplomen ut till de elever som har presterat över 95 procent under läsårets första tre fjärdedelar samt har bidragit positivt till sin klass. Det finns ingen begränsing av antalet diplom per ämne och totalt delades flera hundra diplom ut.

Att prestera över 95 procent under läsåret innebär att man i snitt har haft mer än 95 procent rätt på årets prov. På alla prov beräknas en procentsats fram utav antal rätt i förhållande till totalt möjliga poäng. Har man 15 rätt på ett prov med totalt möjliga poäng 20 har man alltså 75 procent på det provet. Har man 75 procent på ett prov vet man också vilket betyg det ger. Allt är förutbestämt och inte mycket utrymme ges för egna tolkningar vid betygsättningen. I det amerikanska systemet är det svårare att vara flitig på lektionerna men skriva dåligt på proven och ändå få bra betyg. Å andra sidan kan de dela ut A till alla som förtjänar det eller tvärtom.

Vi var i allafall inbjudna till årets Academic Award eftersom Filippa skulle få diplom. Hur många och i vilka ämnen visste vi inte. Överhuvudtaget visste vi mycket lite om vad som väntade oss. 

Eftersom flera hundra diplom delades ut, många studenter fick diplom i flera ämnen, var det en ganska intensiv ceremoni där inte mycket utrymme gavs till varje elev. Lika bra det, tror jag många av de närvarande eleverna kände. Filippa fick diplom i spanska, social studies och kemi och vi är naturligtvis otroligt stolta över hennes bedrifter detta år. Att vi dessutom har fått möjlighet att ta del av ännu en kulturell skillnad mellan den svenska och amerikanska skolan tackar vi ytterligare för.

2 comments:

Anonymous said...

Grattis till min jätteduktiga dotterdotter!!!
Sedan är det klart att jag undrar litet hur det går med invasionen.....

Anonymous said...

Verkligen stort grattis till Filippa! Kul!
Kram och trevlig helg/Åsa