Monday, October 6, 2008

Sverigebild

Varje dag diskuteras den finansiella krisen flitigt i alla medier här i USA, såsom jag antar sker även i Sverige. Så gott jag kan följer jag diskussionerna på WNYC, där dagligen olika perspektiv ventileras och många olika röster får komma till tals. Därigenom får jag, överraskande nog, även en insikt i den amerikanska bilden av Sverige.

För några veckor sedan, innan "räddningsplanen" ännu var klubbad, pratas det om det verkligen är förenligt med den amerikanska grundidén att en bank ägs av staten. "Skulle USA bli ett Rysssland, Nordkorea eller Sverige?" Det är första gången jag håller på att köra av vägen, bokstavligt talat. Sverige nämns i samma mening som Ryssland och Nordkorea.

I dag händer det igen. På radion diskuteras Obamas och McCains skattepolitik och helt plötsligt kommer det. "Till och med Sverige, ett av världens mest socialistiska länder, har sänkt sin bolagsskatt från 30 procent till 25." Det faktum att Sverige har haft en bolagsskatt på 28 procent sedan 1994, är inte det som får mig att sätta i halsen. "Ett av världens mest socialistiska länder", är det Sverige? 

Jag antar att det skulle vara ganska bortkastat att i detta ögonblick harkla sig lite och försiktigt påpeka att Sverige faktiskt har en borgerlig regering. Här placeras uppenbarligen Sverige i samma fack som Venezuela, Nordkorea, Kina och Ryssland. Vad är sant? Är jag såsom en indoktrinerad kines, totalt förd bakom ljuset? 

3 comments:

Anonymous said...

Klart NI är förda bakom ljuset! Eller Vilse i pannkakan..

Eftersom jag anser mig vara upplyst och balanserad känns det bra att äntligen bli betraktad som "mainstream" med mina åsikter som för dösdtraff, ok att alla ska kunna ha vapen hemma ("guns don't kill people, people kill people") och att det måste finnas kraftiga incitament till alla att söka arbete och utbildning.

Känns skönt att bidra till att barnen får en balancerad bild av världen, även om de inte tycker som jag alltid.

Far i huset

Anonymous said...

Ja, sjalv tycker jag att svenskar ofta framstar som aningen hjarntvattade. Men det far man ju inte saga...

Kamilla

Anonymous said...

Instämmer helt med föregående kommentarer. Men jag vet inte om jag anser att amerikaner är mindre hjärntvättade......?