Thursday, October 16, 2008

Mer konflikter

Man behöver inte resa jorden runt eller delta i utrikespolitiska konferenser för att lära sig hur krig i världen uppstår. Det räcker med att studera sin egen familj. I alla fall om man har tonårsbarn hemma. 

Någon i familjen läser aningslöst högt ur dagens tidning. Artikeln handlar om hur albinos i Burundi mördas för att styckas och säljas i Tanzania. Naturligtvis förfärligt. Någon annan i familjen reagerar mycket starkt på historien och uttrycker sig i kraftiga ordalag om förövarna i fråga. Lite väl kraftiga anser en tredje och börjar i sin tur kalla den andra för förringande tillmäten.

Vips har ett världskrig startats och den aningslösa får istället bli diplomaten som efter bästa förmåga försöker lösa konflikten. 

Vad var det som hände egentligen? Hur kan en historia, så uppenbart förkastlig, skapa en öppen konflikt? Var det den totala bristen på förståelse för främmande kulturer? Eller var den verbala attacken den utlösande faktorn? 

Kanske blir man inte så mycket klokare av att studera de inhemska konflikterna, men man ser åtminstone hur lite det behövs ibland. 

No comments: