Wednesday, September 10, 2008

Kreativt skolarbete

Barnen har nu gått i skolan i en vecka. Olivia är glad varje dag hon kommer hem med skolbussen och hon säger att det är roligt i skolan. Alltefter som eftermiddagen går blir hon mindre glad, men med tanke på hur otroligt utmanande hennes skoldagar är, är inte det så konstigt. Hon är naturligtvis utpumpad.

Filippa och Rasmus har långa dagar. Skolan slutar fem över tre, därefter hinner de precis byta om i skolan för att  ta sig till den dagliga fotbollsträningen. Eftersom de spelar en "b-sport" som soccer får de hålla till på en fotbollsplan långt ifrån skolan. Skolans plan är upptagen av football. Till skillnad mot i Rasmus lag är Filippa den enda i sitt lag som cyklar mellan hemmet, skolan och fotbollen. De går under beteckningen "The Biking Swedes".

Vanligtvis kommer de hem från fotbollsträningen runt halv sex och nästan dagligen har de tre olika läxor till dagen efter. Efter middagen är det därför numera endast läxläsning som gäller.

Jag är imponerad av de kreativa utmaningar de ställs inför. Under den senaste veckan har Filippa fått skriva om vad hon tycker att en amerikansk nationalsång ska innehålla och i en essä fått argumentera utifrån boken Slakthus 5 (sommarens läsning) om Ernest Hemingway har rätt i sitt citat: "Never think that war, no matter how necessary, nor how justified, is not a crime". 

Rasmus har fått skriva en dikt om sig själv (utifrån en given ram) och en essä om vilka två personer han skulle vilja träffa i himlen. Niornas sommarläsning var Mitch Alboms bok "The five people you meet in heaven". Detta är något jag tycker att vi borde se mer av i den svenska skolan. Eller är det jag som numera har tid att se det?

I dag skulle hela Rasmus fotbollslag ha slips och skjorta på sig i skolan för att hedra sitt lag. Han var så snygg när han gick till skolan i morse.


1 comment:

Anonymous said...

Mormor är så imponerad och stolt över sina duktiga barnbarn!