Monday, September 15, 2008

Hemläxor

Olivia har fått sina första hemläxor från skolan. Dels ska hon lära sig sin egen id-kod på fem siffror för att kunna köpa mat i skolans matsal (om hon inte lär sig koden, hjälper hennes lärare henne. Hon blir inte utan mat) och dels ska hon lära sig "The Pledge of Allegiance". 

Alla före detta utbytesstudenter vet naturligtvis vad det är. Kanske alla andra också? Det kanske bara var jag som inte visste? Jag berättar i alla fall.

Varje morgon börjar skoldagen på samma sätt för alla barn i amerikanska skolor. Det kanske bara gäller Public Schools, jag är inte säker. Troligtvis inte. Stående vid skolbänken, med handen på hjärtat och blicken fast på den amerikanska flaggan läser barnen "The Pledge of Allegiance" (ungefär "Trohetseden"):

"I pledge allegiance to the flag
of the United states of America
and to the Republic
for which it stands,
one Nation under God,
indivisible
with liberty and justice for all."

I Sverige har vi problem med nationalistiska ceremonier. De uppfattas som uteslutande snarare än förenande. Här är de självklara och inbegriper alla. Även oss som kom hit för två månader sedan. 

Jag tror att vi i Sverige glömde bort att ersätta morgonbönen när den försvann, med något annat. Nu är det försent. Att försöka införa någon form av ceremoni i klasserna i dag, skulle bli som när Birgit Friggebo sjöng "We shall overcome" i Rinkeby. Vi får nog förbli utan morgonritual.

4 comments:

Unknown said...

I Alexanders klass börjar de också dagen med en liten "ritual". När barnen kommer in i klassrummet tar de fröken i hand och säger god morgon. Kl. 08.30 är det samling och då läser de gemensamt en text som börjar ungefär så här: "Mörka goda natten, ljusa klara dagen. God morgon god morgon..." Sedan fortsätter de på engelska, men den texten kommer jag inte ihåg just nu.
Måste villigt erkänna att jag från början var lite brydd över att de skulle ta fröken i hand, men enligt henne är det för att alla barn ska få uppmärksamhet när de kommer på morgonen och kanske har hon rätt. Sen blir man ju lite rörd när alla barnen läser "morgonsamlingstexten" vid skolavslutningen och första skoldagen efter sommarlovet.

Kina Paulsson said...

Modig fröken. En del kan nog betrakta det som gammalmodigt, men det tycker inte jag.
Det som var gemensamt med alla bra lärarna i TV-serien klass 9A, var att de verkligen såg alla barnen. Så jag tror att Alexanders fröken gör rätt.

Kram Kina

Unknown said...

Fast tyvärr är det mycket annat hon gör "fel"...

Anonymous said...

Träffade Anna i Mörby Centrum med Celine och Tim, som går i engelsk skola där man tydligen också har en liknande morgonceremoni.
Förresten, läste Hasses kommentar 31 aug. - ska det inte vara "bearhunter"???!/tiding