Monday, September 22, 2008

Abercrombie & Fitch

Alla som har varit i USA de senaste åren, har med största sannolikhet kommit hem med en tröja med något av orden Abercrombie & Fitch på framsidan. Företaget har funnits i över 100 år och varit börsnoterat sedan 1996, men i mitt medvetande är det förhållandevis nytt. Nu är det ett fenomen.

Vi har en butik i White Plains, men den är ganska diskret. Flaggskeppet ligger på Fifth Avenue och är allt annat är diskret. I dörren möts man av fantastiskt vackra unga män och kvinnor som hälsar en välkommen. Vissa dagar har de unga männen dessutom bar överkropp. Jag kanske skulle tillägga, när man väl kommer fram till dörren, eftersom det ofta är kö utanför butiken, bara att få komma in.

Redan 100 meter innan man kommer fram till butiken, möts man av en tung parfymdoft som får damtoaletterna runt Stureplan att blekna. Personalen går nämligen runt och sprutar Abercrombies egen parfymlinje på kläderna. I butiken spelas musik på högsta volym. Förhoppningsvis behöver man inte fråga personalen något, man kommer ändå inte att höra vad de svarar. Kläderna kan beskrivas som en fräckare version av Ralph Lauren. Preppy New England men med fransar i kanterna. 

På något sätt kan man inte annat än förföras av konceptet. Trots att allt är så utstuderat och lätt att genomskåda, trots att parfymdoften är hemsk och musiken fånigt hög, vill man ändå handla där.


1 comment:

Anonymous said...

Been there... Vi gick också på konceptet:)
Kram
Åsa