Monday, September 14, 2015

Philipsburg Manor

Ungefär tio kilometer rakt norrut från där vi bor ligger Sleepy Hollow, mest känt via filmen och TV-serien med samma namn. Förutom att vara en central plats under Halloween har Sleepy Hollow ett par andra historiska landmärken.

Redan 1672 började familjen Philipse köpa upp mark i området och efter trettio år sträckte sig ägorna över en tredjedel av Westchester. Av dessa enorma ägor kvarstår i dag 25 hektar och ett museum. I vanlig amerikansk ordning är större delen av det som visas reproduktioner och inte original, men tillsammans med tidsmässigt klädda guider får man ett hum om hur det kan ha sett ut för 250 år sedan.

Familjen Philipse byggde stor del av sin förmögenhet på den mest förtjänstfulla handeln under den här tiden - slavar. Det var även slavar som stod för större delen av produktionen på gården. Under den amerikanska revolutionen gjorde dock familjen misstaget att välja britternas sida och släktens framgångssaga var slut för alltid.

Trots att kvarnen är nybyggd och ladan flyttad från Albany får vi en snabblektion i amerikansk historia. Närvaron av det italienska paret från Assisi som också är med på visningen, påminner oss dock om hur kort den amerikanska historien är. Assisi som är mest känt som Den helige Franciscus hemstad, född 1181.

No comments: