Tuesday, July 22, 2008

Register

I Sverige är vi som medborgare medlemmar i ett antal register. Vi har folkbokföring, körkortsregister, bilregister, försäkringskassa, bolagsverk och säkert ett flertal ytterligare register som jag inte känner till. Där ligger våra namn, personnummer och adresser i datoriserade rullor och bara väntar på att plockas fram när så behövs. 

I USA finns inte register på detta sätt, åtminstone inte vad jag har förstått. Istället har man helt andra system för att få fram uppgifter om oss som invånare. När barnen ska anmälas till stadens skola måste vi uppvisa hyresavtal samt två ytterligare bevis på bostadsadress. Exempel på bevis kan vara en el-, telefon- eller kontokortsräkning.

När vi ska köpa bil behöver vi sex poäng. Olika dokument ger oss olika poäng. Social Security number ger tre poäng. Pass (med visa) ger ytterligare 2 poäng. För att få poäng måste dokumentet innehålla samtliga våra namn utskrivna, i rätt ordning. Därför duger inte kreditkortet, för där står bara tilltalsnamnet. 

För oss känns det här systemet underligt, näst intill komiskt. Å andra sidan har vi möjlighet att leverera det vi ska. Det kanske är svårare i Sverige för den som immigrerar och inte finns med i våra trygga register. De kanske har det ännu värre än vad vi har det här, i USA?

No comments: