Friday, July 4, 2008

16 år igen

Att flytta till ett annat land är ungefär som att bli 16 år igen. Nästan allt görs för första gången. Att gå och handla tar tre gånger så lång tid som hemma eftersom alla varor är nya. Hur ska man vet vilket smör som smakar bäst, vilket mjöl som är lämpligast och hur hög fetthalt det är i mjölken? Efter ett tag inser jag att 17 procent på smörpaketet inte betyder andel fett i smöret utan andel av dagsbehovet. 

Tanka bilen är ett annat äventyr. Ibland finns det någon som tankar åt en så man inte behöver lämna bilen. Vi förstår att man ska lämna dricks, men när görs det? På något sätt försvinner tillfället och vi åker ifrån macken i full fart eftersom vi skäms. Enligt Magnus amerikanska syster kan det vara lika svårt att komma till Sverige och förstå hur en bensinmack fungerar, vilket får fungera som tröst.

Det mesta går ändå bra. Vi förstår vad folk säger, vi ser ut som den genomsnittliga amerikanen och vi har en någorlunda uppfattning om var olikheterna finns.


Idag är det den 4 juli och i USA firas Independence day. Vi har firat detta genom att  titta på en klassisk småstadsparad på Harrisonburgs gator. Visst är det festligare än vårt eget nationaldagsfirande, men inte i klass med norrmännens 17 maj. Å andra sidan har jag inte varit i en norsk småstad den 17 maj så jag har inget att jämföra med. Det är underbart när saker är precis som man förväntar sig. Har man byggt upp en bild av USA genom amerikanska collegefilmer blir man däremot besviken. 

No comments: