Tuesday, October 6, 2015

Okunskap

När jag var tonåring och vänner omkring mig kom hem från sina utbytesår i USA hade alla alltid någon gång fått den där frågan som fick oss att skratta. Frågan kunde ha många skepnader - Finns det isbjörnar i Sverige? Finns det TV? Sol? Alla dessa frågor som vittnade om en okunnighet som fick oss att dra slutsatsen att alla amerikaner är obildade om sin omvärld.

Häromdagen fick Lilla O den där frågan av en skolkamrat - Finns det skolor i Sverige?

Det är ju skrattretande och komiskt, men efter att ha lyssnat på Seinabo Seys sommarprogram inser jag att vi svenskar nog inte är mycket bättre. I alla fall inte när det kommer till den afrikanska kontinenten. Bara det att vi tenderar att se Afrika som ett land.  Om vi betraktar vår egen okunskap om enskilda länder i Afrika, kanske det inte är så konstigt att barn i USA inte vet så mycket om lilla Sverige?

För övrigt är min generella reflektion att New York-bor vet osedvanligt mycket om svensk kultur. I går var det till exempel en lång artikel om Henning Mankell i New York Times i samband med hans bortgång. En person som faktiskt har försökt sprida kunskap om den stora kontinenten Afrika.

No comments: