Sunday, July 12, 2009

Redwood

Jedediah Smith var den förste vita mannen som utforskade norra Californen. Hans tvååriga expedition påbörjades 1826 och han var därmed den förste vita mannen som såg de enormt stora och gamla träden, som vi i dag kallar Redwood.

Redwood National Park instiftades 1968. Från 1826, när Jedediah Smith anlände till norra Californien för första gången, till 1968 lyckades den vita människan utplåna 96 procent av världens tillgångar av Redwood-skog. Endast fyra procent finns i dag kvar av dessa giganter som har vuxit och frodats sedan Jesus föddes.

När jag tar del av dessa siffror slås jag av två saker - hur kunde man hugga ner så mycket skog på så kort tid utan att i frågasätta konsekvenserna och vilka ödesmättade åtgärder genomför vi i dag utan att förstå konsekvenserna av?

Förutom Redwood trivs även avdankade hippies i norra Californien. Klimatet är OK, runt 15-17 grader året om, och priserna humana. Aldrig har jag skådat lika många lodisar och lika många ruckel som de timmar vi åker genom södra Oregon och norra Californien. På en timme i Eureka, Californien, ser vi fler hard core-luffare än vi har gjort på ett år i New York City.

2 comments:

Jonas Jonasson said...

Vilket fantastiskt äventyr att göra Amerika med bil. Fast det ger mig inre bilder. Åker ni nercabbat? Tar chauffören sig en holk medan han kör? Fladdrar hustruns hår i vinden?

Kina Paulsson said...

Tyvärr har vi ingen cab. Med en familj på fem blir det helt andra bilder. T ex tjafs i baksätet och tjat i framsätet på de i baksätet. Varför har man inte en ljudisolerad vägg mellan framsätet och baksätet?
Men visst är det ändå underbart.