Monday, July 20, 2009

Big Sur

Trots att vi besökte Oregon’s Coast Aquarium för bara en vecka sedan, bestämde vi oss för att även ta del av det betydligt större aquariet i Monterey. Skillnaden mellan Oregon’s Coast Aquarium och Monterey Bay Aquarium är lika stor som skillnaden mellan Oregon och Californien. Oregon är ödsligt, kargt och otillgängligt. Californien är trångt, välkomnande och storslaget.

Efter besöket, där utställningen om sjöhästar faschinerade mest, intog vi lunch i Carmel-by-the-sea. Denna lilla stad med 4 000 invånare hör till den ganska ovanliga kategorin av amerikanska städer med en helgjuten och genomtänkt stadsplanering.


Därefter var det dags för den långa slingriga turen på US1, utefter Big Sur. Den berömda vägen mellan San Francisco och Los Angeles, där man helst ska beundra den fantastiska utsikten nercabbat och utan bilar varken före eller efter. Tyvärr är saker och ting sällan som i filmer. Bilar hade vi såväl före som efter oss medan utsikten lös med sin frånvaro. Dimman låg tung utefter kusten, vilket är ett vanligt fenomen så här års. Trots detta var det en rolig och oundviklig resa att göra. Inte kan man köra bil mellan dessa storstäder utan att passera US1?


Dagens etapp avslutades på Madonna Inn, det spektakulära hotellet i San Luis Obsispo, där varje rum är inrett i i olika teman. Några tokigare än andra. Eftersom vi anlände ganska sent på dagen, fick vi hålla till god med Oriental Room. Inte allltför galet.

No comments: