Friday, July 10, 2009

Manzanita

Från Seattle åker vi vidare mot Manzanita, Oregon. Vägen dit slingrar sig över bergen på smala vägar. Hastighetsbegränsningen på vägarna är oftast runt 55 mph men i realiteten är det svårt att åka snabbare än 35. Den resa som GPS:n säger ska ta fyra timmar tar därför närmare fem.

Till slut anländer vi i alla fall till den lilla sommarstaden Manzanita, utefter Oregons norra kust. Stad är kanske att ta i, by är nog mer korrekt. Hotellet som Lonely Planet rekommenderar är fullbokat och vi tar i stället in på Sunset Surf Motel. Benämningen motel är helt korrekt. Byggnaden är sliten och rummen enkla, men hela och rena. Att samtliga rum har fantastisk ocean view förlåter emellertid det mesta.

Till och med som svensk är det något speciellt med en sommarstad där temperaturen i luften sällan är över 20 grader. För att inte tala om temperaturen i vattnet. Den elva kilometer långa sandstranden får en helt annan betydelse än i en sommarstad på varmare breddgrader. Här används stranden till promenader, cykelturer (man kan hyra specialcyklar), drakflygning och andra lekar.
Sista kvällen intar vi middag på Sea Shack Restaurant i Wheeler, en fisk- och skaldjursrestaurang i grannbyn. Här har man inte lika fantastisk havsutsikt som i Manzanita, men å andra sidan är vyn över Oregons trädbetäckta berg lika intagande.

No comments: