Thursday, July 9, 2009

Experience Music Project

Tidsskillnaden är tre timmar mellan Seattle och Charlottesville vilket är tillräckligt för att man ska bli påverkad, men inte så mycket att det förstör dygnsrytmen alltför påtagligt. Man bara vaknar lite tidigare än vanligt.


Vår första dag på västkusten börjar därför ganska tidigt, men vi låter tonåringarna sova lite längre. Fördelen för dem när man åker västerut är att de äntligen kan hänge sig åt sin favoritsysselsättning, att sova. Klockan halv åtta väcker jag dem, med ursäkten att klockan i deras kroppar faktiskt är halv elva.


De missar en del av min väckningsfras och tror att klockan verkligen är halv elva, vilket sätter fart på dem ordentligt. Redan strax efter klockan åtta kan vi därför bege oss ut på stan för att äta frukost. Vår plan är att äta frukost på världens första Starbuck, men när vi kommer dit noterar vi att såväl bord som annan frukost än kaffe saknas och vi nöjer oss med att ha klivit in i lokalen. Frukosten intar vi istället på ett närliggande café.


Efter frukosten tar vi en tur genom Pike Place Market, en av USA’s äldsta Farmers’ market. Trots att denna marknad ofta benämns som en av Seattle’s turistattraktioner, känns den genuin och äkta. Speciellt klockan nio på morgonen när allt är nyupplagt och endast de värsta entusiasterna har hunnit anlända.


Dagens huvudattraktion är Experience Music Project, ett interaktivt rockmuseum, om nu museum är rätt term i sammanhanget. Eftersom vi är tidiga hinner vi även med ett besök på Olympic Sculpture Park på vägen, där en enorm Calder-skulptur är juvelen i kronan.

På Experience Music Project kan man lära sig historien bakom Seattle-födda Jimi Hendrix och annan rockkuriosa, men främst kan man spela alla möjliga instrument - bas, el-gitarr, trummor, keyboard med mera. I biljettpriset ingår även tillgång till intilliggande Science Fiction Museum. För en gång skull har tonåringarna större utbyte av ett museebesök än vi vuxna. Magnus å andra sidan får äntligen användning av sin portabla inspelningsutrustning. Jag antar att det är lika förbjudet att göra inspelningar som att ta fotografera, men det är inte lika uppenbart.

No comments: