Sunday, August 17, 2008

Varje dag är ett äventyr

Det är lördag och efter att ha ägnat några timmar åt att få ordning i vårt stora hus, bestämmer vi oss för att ta med alla barnen på lunch i Nyack. Dobbs Ferry ligger på östra sidan av Hudson River. Cirka fyra miles norr om Dobbs Ferry går Tappan Zee Bridge över till västra sidan. Där i Rockland County, NY, ligger den lilla staden Nyack. 

Förutom att Nyack är en mycket trevlig stad, finns där en hamnkrog som heter River Club. River Club är en prisvärd, enkel, klassisk amerikansk restaurang med helt OK mat. Främst är det ändå miljön och den trevliga personalen som lockar oss.

Resan dit tar inte mer än 20 minuter och vi slår oss ned i utedelen av restaurangen med utsikt över Hudson River. Hovmästaren börjar genast fråga ut oss om vår härkomst. Han berättar om en av sina bästa vänner som gifte sig med en svensk dansare och flyttade till Göteborg. Hans svenske vän arbetar idag på Göteborgsoperan, men spelar också i ett band, vars namn han skriver ned åt oss så att vi kan kolla upp dem på MySpace.

Vår servitris berättar att hon en gång i tiden bodde några månader i Norge, tillsammans med en norrman. Tyvärr vågade hon aldrig ta klivet och gifta sig med honom, sin livs kärlek, vilket hon ångrar än idag.

Mellan dessa historier och vår mat, ser vi en annan servitris springa ut i köket och ropa på sin pappa. Hon ser mycket upprörd ut och vi tror att det är någon som på ett otrevligt sätt har klagat på maten. Pappan, jag tror att det är restaurangchefen, kommer springande och det visar sig att mannen i båset bakom oss, har tuppat av. Faktiskt ser det ut som om han håller på att dö.

Innan vi ens hinner blinka, hör vi sirener i bakgrunden och in rusar två polismän och allteftersom tre stycken ambulansmän. Precis vid våra fötter, samtidigt som vi får in vår mat, pågår full räddningsaktivitet. Det känns lite konstigt att äta samtidigt som en man vid våra fötter kanske håller på att dö. Mannen återfår emellertid ganska snart sina krafter och kan sätta sig upp, men när vi lämnar restaurangen en stund senare, står fortfarande en polisbil och två ambulanser utanför. 

Finns det så lite för utryckningspersonalen att göra så att de måste slåss om bytena eller ger de höga fastighetsskatterna (som går direkt till stadens skola, polis och brandkår) och sjukvårdsförsäkringspremierna valuta för pengarna?

No comments: