Wednesday, August 6, 2008

Tempo


Tiden har en annan hastighet här än i Sverige. Jag går upp sju på morgonen, gör något oavbrutet, men hinner nästan ingenting. Man kan förledas att tro att det är hemmafrusjukan som gör att jag arbetar långsammare, men så är det faktiskt inte. 

Troligtvis är detta förklaringen till det hysteriska tempo som präglar Manhattan. Jag och barnen har idag haft en heldag i City och studerat fenomenet. Bilarna åker i och för sig inte så fort, eftersom de står i köer mesta tiden. Men de vill åka fort. De frustar i kapp med hästarna utanför Central Park och tutar frenetiskt för att få komma fram fortare.  

Vi började vår dag med att promenera 5th Avenue norrut mot Central Park. Därmed fick vi med besök på såväl Barnes & Noble, Disney Store och Apple Store. Samtidigt som vi nådde fram till Central Park var det dags för lunch och det löste vi genom att köpa smörgåsar på en deli. Återigen blev vi påminda om tempot. Vi kände oss alla helt slutkörda när vi kom ut från delin med våra smörgåsar. När man inte är van att beställa i en amerikansk deli med tusen olika val, blir det inte lättare att hänga med i deras hysteriska fart.

 i Central Park var det som att kliva in i en annan värld. Stilla, grönt och endast en ensam saxofon som underhöll oss när vi satt på vår parkbänk och åt vår lunch. Tydligen finns det små oaser där tiden håller samma tempo som i övriga världen.


No comments: