Wednesday, November 11, 2015

A Long Walk to Water

Min plan är att läsa de böcker som Lilla O får som uppgift att läsa i skolan. Först ut är boken A Long Walk to Water av Linda Sue Park. Boken handlar om två barn i Södra Sudan och baseras på en verklig historia.

Pojken Salva flyr från sin by på grund av kriget och lever sedan elva år i olika flyktingläger. Vid 22 års ålder får han chansen att komma till en familj i USA där han inte bara får en ny familj utan även utbildning.

Sin utbildning använder Salva till att återvända till Sudan och hjälpa byar med att borra brunnar (www.waterforsouthsudan.org). En egen brunn innebär att flickorna inte behöver använda all sin tid till att gå för att hämta vatten utan kan istället gå i skolan.

Detta kanske är ett perspektiv som ska in i den svenska flyktingdebatten? Genom att ge flyktingar möjlighet till utbildning ges de kunskaper och kraft att återvända till sina hemländer för att återuppbygga det som har raserats. Hade Salva fått stanna kvar i Kenyas torftiga flyktingläger hade han kanske aldrig haft kunskapen eller kraften att genomföra sitt projekt.

No comments: