Thursday, August 27, 2015

Mer skola

Vi är sju nya familjer med barn i sjunde klass i Dobbs Ferry Middle School. Fem av oss nya samlas hos skolans Guidance Counselor för att lära oss hur saker och ting fungerar och för att få ett schema. Alla barn har individuella scheman utifrån vilka val som har gjorts. Klassar existerar inte på svenskt vis utan alla i samma årskurs räknas som en klass. Totalt är det cirka 115 barn i Olivias årskurs.

Dessutom ska barn med engelska som andraspråk utvärderas huruvida de behöver extrahjälp eller inte. Det visar sig att Lilla O gjorde ett test i slutet av kindergarten som hon klarade galant och därmed åkte ut det som kallas English Language Learner. Har man en gång klarat det testet betraktas man av New York State som fullfjädrad amerikan (språkligt sett) resten av livet. Oavsett om man därefter har gått sex år i svensk skola utan extra engelska. Tack och lov är Dobbs Ferry mer flexibelt än vad New York State är och Lilla O kommer ändå att få extra stöd så länge hon behöver det.

Så paradoxalt är det ibland. Jag som tog körkort i New York State för sju år sedan (efter att ha haft körkort i Sverige i 20 år) och därefter har kört bil regelbundet i Sverige måste sannolikt ta om mitt körkort. Medan en femåring som klarar ett test i skolan, betraktas som engelskspråkig livet ut, även om hon inte skulle ha pratat ett ord engelska på sex år.

No comments: