Wednesday, August 26, 2015

Mattelektioner

Lilla O ska börja i sjuan här i USA vilket är en klass högre än vad hon hade börjat i om vi bott kvar i Sverige. En logisk konsekvens av att de börjar skolan ett år tidigare här. Eftersom vi tycker att det är viktigt att hon går med jämnåriga och dessutom redan har gått ett år med barnen som börjar sjuan (i kindergarten) är det ett självklart val.

En följd av detta är att hon inte ligger i fas med matematiken. Dels går de snabbare fram här och dels ligger hon ett år efter. Något hennes storebror fick erfara när han började i nian i Dobbs Ferry High School för sju år sedan. Dessutom kompliceras saken av ovanan med den engelska terminologin.

För att det inte ska bli alltför jobbigt när skolan startar. med tanke på att det är ganska mycket annat som är jobbigt när man börjar ny skola i nytt land, pluggar vi matte tillsammans en timme om dagen. Till hjälp har vi Khan Academy, en kostnadsfri websida som lär ut bland annat matematik anpassad till vilken klass man går i. Stort tack till min svägerska som tipsade om detta fantastiska hjälpmedel.

Jag frågade igår Lilla O om hon inte tyckte att det var roligt att lära sig så mycket nytt, men det tyckte hon inte. Bara jobbigt faktiskt. Själv tycker jag att det är riktigt kul och har inte alls något emot våra lektioner.

No comments: