Monday, January 11, 2016

Den 8:e januari

Den 8:e januari 1935 föds en flicka och en pojke på var sin sida av Atlanten. I Europa har Adolf Hitler valts till makten i Tyskland ett par år tidigare men än så länge kan ingen ana att kriget står för dörren. USA befinner sig mitt i den djupaste av depressioner.

Flickan döps till Ingrid Elisabeth i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm av Erik Bergman. Den präst som senare kommer att skildras i filmen Den goda viljan av sin son Ingmar.

Pojken får namnen Elvis Aaron och växer upp i Tupelo, Mississippi som ensambarn med ständig saknad efter sin dödfödda tvillingbror.  

Den 8:e januari 1947 föds en pojke i Brixton utanför London. Det krig som ännu inte kunde anas 1935 är till sin ände, men den stad pojken möter är en sargad plats. Dock inte lika sargad som städerna i det land som förlorade kriget. Pojken ges namnen David Robert.

De tre barnen går en god framtid till mötes. De växer upp i en tid då allt är möjligt. Ungdomar får en identitet, homosexualitet blir lagligt och p-pillret lanseras. De två pojkarna uppvisar tidigt talanger utöver det vanliga och kommer senare i livet att vara stora inspirationskällor för miljoner människor.

Den 16 augusti 1977 lämnar Elvis Aaron jordelivet, endast 42 år gammal. Saknad av en hel värld.

Den 9 januari 2011 är det dags för Ingrid Elisabeth att lämna oss. Ständigt saknad av familj och vänner.

Den 10 januari 2016 är det slutligen dags för den sista pojken i trion att gå ur tiden. Pojken som blev en man som blev en ikon.

No comments: