Saturday, January 30, 2016

Hjälpsamhet

En gul taxibil stannar intill trottoaren på Charlton Street i västra Soho för att släppa av sina två kvinnliga passagerare. Mellan bilen och trottoaren befinner sig en halvmeter hög gråvit snövall och kvinnan som börjar lämna bilen kan knappt ta sig fram.

Den medelålders man som precis passerar på trottoaren noterar kvinnans bestyr och går snabbt fram för att hjälpa till. Med sin framsträckta hand stöttar han damen när hon försiktigt kliver över snövallen i sina feminina skor. Därefter hjälper han även den andra kvinnan i bilen att ta sig över hindret. När kvinnorna är i säkerhet på trottoaren fortsätter mannen åt sitt håll och kvinnorna åt sitt.

Själv står jag ett par meter därifrån och betraktar sceneriet. Jag stannar kvar så pass länge att jag kan säkerställa att mannen inte hade någon anknytning till kvinnorna. Han bara råkade passera förbi och ansåg det som sin plikt att hjälpa till.

I Sverige dömer man gärna amerikaner som ytliga och ignoranta, men här finns en hjälpsamhet som vi inte är i närheten av i Sverige. Att den enda som ingriper i Stockholm Pandas hissfilm inte pratar svenska, är inte någon tillfällighet. Jag tror inte att resultatet hade blivit detsamma i en hiss i New York City.

No comments: