Monday, July 9, 2012

The Cube

På Stockholmsoperans tak står för tillfället en vit låda. Om man inte vet vad det är kanske man skulle gissa att det pågår takarbete. Att lådan inte hör dit är i alla fall helt uppenbart. Helt otippat är det en restaurang i den vita lådan.

Två exakt likadana lådor finns som turnerar runt i Europas storstäder och just nu finns alltså en i Stockholm. Den andra finns i London på Royal Festival Hall. I lådan serveras förstklassig mat, tillagad av olika kockar under olika perioder. 

I lådan, som heter The Cube, finns bara 18 platser så det är ganska svårt att få bord men vi lyckades få tag på två avbokade platser till söndagens evenemang. Jag visste inte vad som väntade mer än en måltid på hög nivå i dubbel bemärkelse. Jag hade inte ens förstått att vi var så få. Det enda jag visste var att maten skulle tillagas av Årets kock, Klas Lindberg.

Matsal och kök är konstruerat så att man är som på besök hemma hos kocken. Klas Lindberg lät oss stå i köket och smaka maten direkt ur pannan för att få ut det allra bästa ur de stekta havskräftstjärtarna. Han berättade personligt om varje rätt och de olika smakerna.

Gästerna är placerade vid ett långbord vilket gjorde det omöjligt att inte prata med bordsgrannen. Det blev helt enkelt en privat middag hemma hos någon med fantastisk utsikt och utomordentlig matlagningstalang. 

No comments: