Wednesday, April 4, 2012

Högläsning

Av en händelse har Lilla O och jag återupptagit högläsning innan sängdags. Det började med underbara Konstiga djur av Lotta Olsson och sedan har vi bara fortsatt. Lilla O läser en hel del på egen hand så det är inte hennes läsning som behöver uppmuntras. Snarare är det det känslan av samhörighet som lockar.

Böckerna vi läser väljs med omsorg. Många böcker läses bäst på egen hand av en åttaåring, till exempel serierna om Tre tjejer av Petter Lidbeck eller Hotell Gyllene Knorren av Måns Gahrton och Johan Unenge. En högläsningsbok måste fylla mer än bara stunden.

Just nu läser vi Våffelhjärtat av Maria Parr och det är en perfekt högläsningsbok - rolig, underfundig, tänkvärd och sorglig. Dessvärre har vi bara fem kapitel kvar och därefter börjar återigen jakten på en värdig efterträdare. Den här gången blir det tufft att hitta något som matchar.

Ett tips vi fick senast på biblioteket, samtidigt som vi blev rekommenderade Våffelhjärtat, var Tove Jansson. Inte det Mumintroll vi läser i glassiga bilderböcker eller ser på TV, utan ursprunget, där vemodet dryper efter boksidorna och knyttet tröstar sig med vackra snäckor. Det kanske är dags att återupptäcka Filifjonkor och Hemuler.

"Jag längtar efter havet som jag aldrig har fått se
och att samla vackra snäckor är en underbar idé!
De reste redan samma natt i filifjonkans båt
och alla homsor hurrade och skrek och bar sig åt
nu gungar glädjelampor över havet var man ser,
nu tröstar vi varandra och är aldrig rädda mer!"

Sista versen ur Vem ska trösta knyttet av Tove Jansson

2 comments:

Anonymous said...

Vad mysigt det låter! Tycker att ni ska prova på engelska! Emma-Jean Lazarus Fell Out of a Tree och Emma-Jean Lazarus Fell in Love, an Lauren Tarshis. Good for her and probably just as good for U... Annars kan ni ta Cirkusprinsessan som jag inte minns författaren till eller kanske Lydias hemlighet av FinnZetterholm. Peggy slukar böckerna om Emma och Gordon, det finns tre, och även Susanna Alakoskis bok om Harri. God natt! Ska nu rulla ut soptunnan i natten, sånt stadsbor slipper... God natt igen. //My

Kina Paulsson said...

Underbart, tack för många bra tips! Skönt att höra att du inte slarvar med soptunnan. Jag hade nästan glömt bort fenomenet.