Wednesday, September 21, 2011

Amerikanskt besök

En bekant till Stora Lilla F från vår amerikanska förort är i Stockholm en termin för att plugga på Stockholms Universitet. Han och en kompis studerar vid ett college i Pennsylvania men väljer att byta ut en termin mot Sverige där de båda har delar av sina rötter.

För att bjuda igen all den amerikanska gästfrihet vi mötte under vårt år i Dobbs Ferry, men framförallt för att det är roligt bjuder vi över dem på middag en vanlig vardagskväll. Inte helt vanlig dock då vi bjuder på älgstek och svensk äppelpaj.

Som alltid är det roligt att utbyta kulturella erfarenheter. De tycker att det är de många små sakerna som är den största skillnaden mellan Sverige och USA - badrum, element, inredning med mera. Frågan om varför de valde just Stockholm får de besvara varje dag och lika ofta får de höra att de borde valt vårterminen istället.

Min stora reflektion efter kvällen är påminnelsen av vårt svenska inskränkta och begränsade utbildningssystem. Dessa två unga män är just nu inne i sin "under graduate" utbildning som pågår i fyra år. Därefter börjar "graduate school". Det är då de bestämmer inriktning på sina studier. För den ena av dem som funderar på Law school är det ytterligare fyra år. Totalt åtta års högskoleutbildning således, varav fyra med en bredd som med svenska ögon skulle betraktas som flum - litteratur, film, arkitektur, filosofi, antropologi osv.

Inte undra på att våra amerikanska grannar i vår välutbildade New York-förort framstod som så intellektuella, välartikulerade och sofistikerade.

No comments: