Thursday, June 16, 2016

NJHS

I det här landet är man inte rädd för att lyfta fram de som gör bra ifrån sig. Jag skulle säga att man tvärtom är väldigt bra på att uppmärksamma olika varianter av framgångar.  Dessutom behövs utmärkelser för att särskilja sökande till college eftersom så många har toppbetyg. Att få motsvarande A+ i Sverige kräver inte bara att man gör sina läxor och har alla rätt på proven, man bör också bidra med något utöver det vanliga. De kraven finns inte här, med resultatet att fler har högsta betyg. Inte en vetenskaplig slutsats, endast min personliga iakttagelse.

En av de utmärkelser som finns i Middle School är National Junior Honor Society. För att få komma med måste man inte bara ha toppbetyg, utan även bevisa sig inom fem olika områden: leadership, citizenship, character, service and scholarship. Med tillräckligt bra betyg får eleven ett erbjudande om att ansöka till föreningen vilket innebär att de ska skriva en resumé samt en uppsats om varför just de ska få bli medlemmar i denna klubb. 

För att ge perspektiv kan nämnas att 30 elever av skolans 100 sjuor fick erbjudande om att söka, varav 27 kom in. Vi pratar alltså inte om en superexklusiv klubb. Varför tre stycken fick nobben kan vi bara spekulera om. Lilla O var i alla fall en av de som blev antagen och i tisdags var det invigningsceremoni i skolan. Som tärnor i ett luciatåg kom de gående i aulan med ljus i handen, 19 flickor och åtta pojkar, med stolta föräldrar som publik.







No comments: