Monday, June 20, 2016

Finals

Här avslutas skolan med så kallade Finals, vilket innebär slutprov på hela läsårets kunskaper. Man behöver inte vara hysteriskt lagd för att få stora skälvan av något sådant. Är man hysteriskt lagd är det mer eller mindre katastrof.

I morgon är det tack och lov sista provet för den här gången, men det är det värsta kvar - Franskan. Lilla O hoppade in ett år efter alla andra, vilket har gått väldigt bra så här långt. I morgon ska de dock leverera en fri text med 50 ord och här hemma har det varit ömsom panik och ömsom ångest över detta.

Vi har lönlöst försökt berätta att det inte är hela världen om man misslyckas med ett prov när man är 13 år och ny i skolan. Det är faktiskt inte hela världen även om man skulle vara 18 år och inte ny i skolan. Men budskapet går inte fram. Vad hon ser är hur medlemskapet i National Junior Honor Society rycks bort lika hastigt som det kom och den skam det skulle innebära. Framgångens sötma är välsmakande och beroendeframkallande.

I elfte timmen är det emellertid inte mycket mer vi kan göra än att hålla tummarna och se fram emot att det snart är över för den här gången.

No comments: