Monday, December 7, 2015

Hanukkah

Söndagen den 6:e december börjar Hanukkah 2015 och pågår fram till den 14:e december. Exakt vad som görs dessa dagar vet jag inte riktigt, men jag vet att man (barnen?) får en present om dagen i åtta dagar.

Enligt ett av våra grannbarn som har judisk mamma och protestantisk pappa och därmed firar båda, är Hanukkah ett säkrare kort vad gäller presenter. Vill man verkligen ha något är det bättre att önska sig det till Hanukkah än till jul helt enkelt.

Olja är en symbol för Hanukkah på grund av att endast ett krus olja räckte i åtta dagar efter segern över grekerna. Därför äter man mycket friterad mat under de åtta dagar som högtiden varar. Vi fick igår tillfälle att delta i denna, för oss, främmande tradition. Grannar på vår gamla adress bjuder varje år till Latkes Party och vi hade den äran att bli inbjudna även denna gång.

Kvinnan i familjen är författare och har bland annat skrivit en bok om sin son med Duchennes muskeldystrofi, en sjukdom med en medellivslängd på 27 år. Vi träffade sonen igår, som i dag måste vara runt 30 år och han såg ut att leva gott, vilket kändes trösterikt. Numera skriver hon istället på en bok om sin yngsta son som genomgår könsbyte. Ett ämne som måste kännas betydligt mer hanterbart än en dödlig sjukdom, men ändå högst intressant.

No comments: