Friday, July 1, 2011

Danmark

Skåne är ett vackert landskap med allt som inte Stockholm har. Vidsträckta havsvyer, böljande åkrar och pittoreska småbyar. Eftersom jag är gift med en skåning har jag till och med lärt mig att uppskatta språket, även om det i vissa fall kan bli lite väl mycket.
Det bästa med Skåne är ändå Danmark. Anledningen till att vi tycker om Skåne är ju egentligen för att det nästan är som Danmark. Det är lätt att förstå varför vi svenskar tycker om Danmark, i alla fall som turistland. Hela landet är som en bok av Elsa Beskow.
I Sverige är vi så bra på förnyelse och modernisering att vi har suddat bort all gemytlighet. De få platser som finns kvar, Torekov, Visby, Mariefred och Gränna, bevaras som ovärderliga skatter. Ändå ligger de bara på medel i Elsa Beskowskalan. Ett betyg som i Danmark skulle betraktas som högst mediokert.
Men gjort är gjort. Det som en gång moderniserats går inte att backa tillbaka. Tvärtom är vi fast i utvecklingens garn. En stad som har bevarats i flera hundra år är värd att bevara några år till, medan ett köpcenter från 50-talet känns lika omodernt som en tjocktv.

No comments: