Sunday, May 13, 2012

Kosläpp

Klockan nio på söndagsmorgonen samlas hela familjen för att åka till Svista Gård utanför Uppsala. Nästan hela familjen kanske jag ska säga, flickvännen jobbar på söndagar och kan inte följa med. För första gången ska vi närvara vid ett så kallat Kosläpp.

Väl framme möts vi av bilköer, trafikkontrollanter och barnfamiljer i en enda röra och vi inser att det här med Kosläpp är en betydligt större angelägenhet än vi riktigt har förstått. Allt flyter dock förvånansvärt väl och efter en snabbt avklarad tipspromenad slår vi oss ned i gräset precis vid staketet. Solen skiner från en klarblå himmel och vi hinner precis få i oss vårt termoskaffe och hembakade bullar innan det är dags.

Det är verkligen osannolikt roligt att se när dessa tunga och sävliga djur slänger sig i glädjeskutt över ängen. På några av korna pendlar juvren som medicinbollar mellan bakbenen och det känns som ett under att de inte far omkull av pendelrörelsen. Jag antar att den väl tilltagna barmen är ett tecken på att det vankas kalv snart, men vad vet jag om kor.

45 minuter senare är det hela avklarat och vi kan lugnt och sansat lämna området. På vägen hem passerar vi Uppsala för lite lunch innan söndagens utflykt är till ända. En mycket uppskattad sådan av hela familjen.


2 comments:

Tony Ryttar said...

Med ett gediget koförflutet så vill jag bara förtydliga att de välfyllda juvren beror på att kon har kalvat.

Man tar direkt kalven från kon, så att hon fortsätter att producera mjölk - åt oss. Kalvarna upp med mjölkersättning. Det är inga lyckliga kärnfamiljer direkt.

Kalvarna blir sedan antingen mjölk- eller köttdjur. Vid inseminationerna nu för tiden kan man välja om man vill ha ko- eller tjur redan på sperma-stadiet.

När skall vi ta en promenad runt Kungsholmen, så kan vi prata vidare om kor och famuiljelycka?

// T.

Kina Paulsson said...

Tackar, där ser man hur mycket man inte vet. Speciellt visste jag inte att man kan välja kön redan vid inseminationen. Scary...
Angående promenad låter det som en toppenidé!