Sunday, August 2, 2009

Tullverket

Vi landar på Arlanda på utsatt tid och tar oss snabbt genom passkontroll och tull. Det första vi gör är att plocka ut ytterligare en hyrbil och åker därefter till vår nya gata i Silverdal. Inte för att vi ska flytta in än, utan för att vi ska få bo hos några vänner på samma gata. De ska på semester och vi ska låna deras hus. Känns konstigt att passera vårt nya hus, men bo i ett annat likadant, bara några hus bort.

Efter en kopp kaffe för att piggna till åker vi vidare till tullen. Magnus berömda MC ska nu tillbaka till Sverige och detta kräver extra pappersexcercis hos tullen. Tullverket ligger i Frihamnen och det ser ut som ett gammal postkontor med tre luckor där man får framföra sitt ärende. Där är ingen kö, utan Magnus får tillträde till en av luckorna omedelbart. Den uniformsklädda mannen på andra sidan luckan är kompetent, trevlig och tillmötesgående. Exakt 30 minuter tar det för Magnus att få de papper som ska göra det möjligt att få hem sin MC. Samma arbete som i USA tog nio månader. Det känns som om vi har gjort ett besök i Kamomilla stad. Kan det vara så här smidigt och enkelt?

Senare på dagen var det dags för ett besök på Skatteverket. Där kändes det som om vi återigen var tillbaka i USA. Differentierat klientel och långa köer. När vi väl kom fram till vår handledare var vi dock tillbaka till Sverige. Inregistreringen gick rekordsnabbt. Några knapptryckningar från handledarens sida samt den tid det tog att kopiera våra pass, sedan var vi klara. Jag antar att denna process är betydligt mer komplicerad om man inte har personnummer och svenskt pass. Nu är vi i alla fall återigen inskrivna i Sverige, vilket är en förutsättning för att vi ska få förtulla våra saker.

På tisdag får vi tillträde till vårt hus och förhoppningsvis behöver vi inte vänta alltför länge på vårt bohag. Just nu känns det hoppfullt.

2 comments:

ninni said...

Jag kommer gärna snart och hälsar på. Har blivit en jäkel på att baka paj denna sommar, kanske kan vara lockande? :-D
Kramen

Kina Paulsson said...

JAA! Både paj och besök låter jättetrevligt. Jag hör av mig med kontaktuppgifter.
Stor kram